Καλή Χρονιά!

Καλή  Χρονιά!

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Εμείς τις ζούμε τις Απόκριες




Εκτός από τις όμορφες επισκέψεις μας περνάμε όμορφα και στο σχολείο. Το πάρτυ των Αποκριών μας είχε μεγάλη επιτυχία γιατί τα παιδιά διασκέδασαν παίζοντας και χορεύοντας με τον κλόουν. Αλλά είχε επίσης και το κέφι των γονιών που συμμετείχαν φτιάχνοντας καταπληκτικά εδέσματα. Δημιούργησαν ένα πλουσιότατο μπουφέ και χόρεψαν μαζί με τα παιδιά τους. Νομίζουμε πως ήταν μια ωραία απόδραση αλλά και μια ευκαιρία να είναι μαζί με τα παιδιά τους στο χώρο του σχολείου!! Τους ευχαριστούμε για την ενεργή συμμετοχή και ελπίζουμε να βρίσκουν πάντα χρόνο για συναντήσεις, για να μη χάνεται η επικοινωνία που τόσο μας λείπει στην εποχή μας.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα

Την Τετάρτη με τα μικρά αστερολούλουδά μας επισκεφτήκαμε το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Παρακολουθήσαμε το καινούριο του πρόγραμμα "Ποιός είμαι εγώ;"
Σίγουρα ένα διαφορετικό μουσείο, αφού δεν βλέπουμε μια έκθεση με ζώα ή αγάλματα, αλλά ένα μουσείο όπου τα παιδιά παίζουν, εκφράζονται και αγγίζουν τα εκθέματα.
Μέσα λοιπόν από διάφορα εκθέματα τα παιδιά διαχειρίστηκαν ικανότητες - δυσκολίες -ανάγκες-συναισθήματα-όνειρα-επιθυμίες. Συναντήσανε το δέντρο με τις ανάγκες που έχουμε, γέμισαν ένα κήπο από μαργαρίτες με τα ταλέντα τους, στο δυσκολομετρητή μέτρησαν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έμαθαν να ακούν το σώμα τους, έκφρασαν συναισθήματα-επιθυμίες.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα μέρα για όλους, παιδιά, γονείς και νηπιαγωγούς!

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Χαρταετός, ένα όνειρο πετάει!

Την Καθαρή Δευτέρα ο ουρανός από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, γεμίζει με πολύχρωμα πουλιά τους χαρταετούς!Κατά την επικρατούσα άποψη οι χαρταετοί είναι επινόηση των ανατολικών χωρών. Σε αυτέ τις χώρες η τέχνη της κατασκευής χαρταετού τελειοποιήθηκε φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν ιπτάμενους "δράκους", πουλιά, ψάρια, ζώα. Τους στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες, και τις έστελναν με ένα αετό, όσο πιο κοντά μπορούσαν στο θεό. Προσάρμοζαν πάνω τους μικρές φλογέρες, οι οποίες σφύριζαν καθώς πέρναγε από μέσα τους αέρας, κι ο ήχος που έβγαζαν πίστευαν πως έδιωχνε μακριά τα κακά πνεύματα. Ακόμα και σήμερα δυό χιλιάδες χρόνια μετά, οι Κινέζοι πιστεύουν πως πετώντας αετούς θα διώξουν μακριά την κακή τους τύχη, κι ότι όσο πιο ψηλά θα φτάσει ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.
Από πολύ νωρίς οι χαρταετοί εκτός από παιχνίδι και τη χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές, άρχισαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές. Αναφέρεται ότι ο αυτοκράτορας Γουέν Χσουν Τι, έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους όχι όμως από χαρτί ή ύφασμα αλλά από μπαμπού, τους οποίους επάνδρωνε με κρατουμένους. Όσοι από αυτούς επιζούσαν των πτήσεων αυτών κέρδιζαν την ελευθερία τους!
Αυτό όμως που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι είναι πως κατά την ελληνική αρχαιότητα υπήρχαν δείγματα προσπαθειών κατασκευής αετών. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας(440-360 π.Χ.)χρησιμοποίησε στις μελέτες του τον αετό. Ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα, μαθητής του Πυθαγόρα, που ασχολήθηκε και με πτήσεις. Θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σηματικότερος των Πυθαγορείων. Επίσης σε ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής υπάρχει παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια λευκή σαϊτα από το νήμα της έτοιμη να πετάξει.
Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται στο 1400 μ.Χ. Τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από Ασία.Εκείνοι οι αετοί δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα καιαυτό γιατί για να γίνει ο χαρταετός χρειάζεται πολύ λεπτό χαρτί, είδος πολυτελείας εκείνη την εποχή. Γι' αυτό οι αετοί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν φτιαγμένοι από πανί, όπως τα πανιά των πλοίων.
Όμως οι αετοί, είτε από χαρτί είτε από πανί, χρησιμοποιήθηκαν και για επιστημονικούς σκοπούς. Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος διαπίστωσε με τη βοήθεια ενός αετού τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Στις μέρες μας τους συνδυάζουμε με το παιχνίδι και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά περιμένουν πως και πως την Καθαρά Δευτέρα να πετάξουν το χαρταετό τους.
Πόσα παιδικά ματάκια δεν λάμπουν όταν βλέπουν το χαρταετό τους να πετάει ψηλά.
Και πετούν τα χρώματα και τα όνειρα και τα παιδικά χαμόγελα!!
Γι' αυτο και εμείς σήμερα σας αφιερώνουμε το καταπληκτικό ποίημα της φίλης μας Τζούλιας (7ο Δημοτικό Χαϊδαρίου)και καλά "πετάγματα"!!

ποιήμα χαρταετού