Καλή Χρονιά!

Καλή Χρονιά!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

πουλιά και μύθος..

... το τελευταίο διάστημα σας έχουμε πει πως ασχολούμαστε με τα έντομα,
τα πουλιά και τον κήπο μας.
..σήμερα θα θέλαμε να σας δείξουμε πως παίξαμε και κάναμε θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το μύθο της "Πρόκνης και της Φιλομήλας". 
Άρεσε τόσο πολύ στα παιδιά που θέλανε όλη την εβδομάδα να το παίζουν πάλι στη γωνιά του θεάτρου και που λέγανε στους γονείς τους πως ετοιμάζουμε θέατρο για το καλοκαίρι..!!! 
..μοιραζόμαστε λοιπόν μαζί σας λίγες εικόνες από αυτό που βίωσαν τα παιδιά!!

..λίγα λόγια για το μύθο που τον διαβάσαμε από το τεύχος 32  του Σύγχρονου Νηπιαγωγείου και έχει και πολλές ιδέες για παιχνίδια, είναι προσαρμοσμένος στην ηλικία των παιδιών..
τον αληθινό μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ

"Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην Αθήνα ένα ξακουστός βασιλιάς που είχε δυο κόρες την Πρόκνη και τη Φιλομήλα, η μια ήταν ομορφότερη από την άλλη. Μια μέρα όμως ξέσπασε πόλεμος και ο βασιλιάς ήταν πολύ γέρος για να τα καταφέρει. Ως απο μηχανής θεός ήρθε ένα νεο αρχοντόπουλο από τη Θράκη, δυνατός πολεμιστής, μαζί με τους στρατιώτες του για να τον βοηθήσει.
Χάρη στη βοήθειά του νίκησαν τους εχθρούς. Ο βασιλιάς πρόσφερε γεύμα προς τιμή τους. Εκεί το αρχοντόπουλο είδε την Πρόκνη που κέρναγε κρασί τους καλεσμένους και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Τη ζήτησε να την παντρευτεί και να την πάρει στη χώρα του. 
Ο βασιλιάς στην αρχή αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να την αποχωριστεί αλλά δεν στο τέλος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού τον είχε βοηθήσει στον πόλεμο και έτσι συμφώνησε...
Η Πρόκνη στεναχωρήθηκε πολύ γιατί θα έχανε την αγαπημένη αδερφή της αλλά αναγκάστηκε να παντρευτεί και να φύγει για τη Θράκη. Με τον καιρό τον αγάπησε και μάλιστα γέννησε και ένα αγοράκι αλλά η σκέψη της ήταν συνέχεια στην αδερφή και τον πατέρα της και ήταν πολύ στεναχωρημένη.
 Ο άντρας της τότε αποφάσισε να πάει στην Αθήνα να φέρει την αδερφή της, όμως όταν πήγε και τη ζήτησε από τον πατέρα της του ήρθε μια ιδέα...να την φυλακίσει σε ένα ψηλό πύργο για να την βλέπει μόνο αυτός, επειδή και η Φιλομήλα ήταν πολύ όμορφη. 
Στο ταξίδι τους για τη Θράκη την έπιασε και της τα είπε όλα αυτά και η Φιλομήλα κατάλαβε ότι δε θα έφτανε ποτέ στην αδερφή της και πήδηξε στη θάλασσα για να σωθεί. Εκείνος βούτηξε και την έσωσε και όταν έφτασαν την έκλεισε στον πύργο και είπε στην Πρόκνη ότι πνίγηκε....
Η Φιλομήλα όμως ήταν έξυπνη κοπέλα και βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει με την αδερφή της...Ύφαινε κάθε μέρα στον αργαλειό της ένα υφαντό και πάνω του κεντούσε  την ιστορία της. Όταν τελείωσε παρακάλεσε τον υπηρέτη της να το πάει δώρο στη βασίλισσα δηλαδή την αδερφή της και να της πει ότι είναι δώρο από την Κυρά του Πύργου...Η Πρόκνη όταν το πήρε απόρησε γιατί δεν ήξερε ότι υπάρχει κάποιος στον πύργο...το άνοιξε γρήγορα και τι να δει...το υφαντό της αδερφής της...έτρεξε αμέσως να τη βρει..την ελευθέρωσε και έτρεξαν στο δάσος να κρυφτούν μέχρι να περάσει η νύχτα και το πρωί να μπουν στο καράβι για να φύγουν. Ο άρχοντας όμως τις κατάλαβε και άρχισε να τις κυνηγά.
Λίγο πριν τις προφτάσει η Πρόκνη φώναξε στους θεούς του Ολύμπου να τις βοηθήσουν και οι θεοί τις λυπήθηκαν και μεταμόρφωσαν την Πρόκνη που τραγουδούσε όμορφα σε αηδόνι και την Φιλομήλα που δεν είχε πιά μιλιά αλλά κένταγε όμορφα σε χελιδόνι.
Όσο για τον άγριο πολεμιστή οι Θεοί τον μεταμόρφωσαν κι αυτόν σε πουλί, ένα πουλί με μορφή πολεμική τον έποπα δηλαδή τον γνωστό μας Τσαλαπετεινό!!"

και τα παιδιά μας "ζωντάνεψαν"το μύθο σε σκηνές:
 ..οι στρατιώτες με τον άρχοντα πηγαίνουν στο βασιλιά..
.. ο άρχοντας ζητά την Πρόκνη για γυναίκα του..
 .. η Πρόκνη αποκτά ένα γιό..
 ο άρχοντας ταξιδεύει στην Αθήνα να φέρει τη Φιλομήλα στην αδερφή της..
 η Φιλομήλα κλεισμένη στον πύργο με τον υπηρέτη..
 ...η Φιλομήλα υφαίνει την ιστορία της..
 .. οι αδερφές γίνονται πουλιά..

ένα όμορφο αηδόνι και ένα χελιδόνι

κι ο πολεμιστής τσαλαπετεινός
... και θα υπάρξει και συνέχεια με τα πουλιά...
καλή εβδομάδα σε όλους!!


5 σχόλια:

 1. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΥΦΑΝΤΟ !!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΛΑΤΡΕΥΩ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!!! ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γεια σας κορίτσια ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!! το υφαντό θα συνεχιστεί και στο χαρτονάκι! θα τα πούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. θα σας παρακολουθώ από κοντά....για το τέλειο υφαντό!!!!!!!!!!! και τον αργαλειό φυσικά! Φιλάκια, θα τα πούμε το Σαββάτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή